Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Our Kid

Lilypie Third Birthday tickers

Sunday, 22 November 2009

Persiapan Kahwin Part 2

Salam

A few days ago..my fiance come in @ KL...i'm really happy when i heard that..huhu..at the same time, we have a lots things to settle around here..1st thing, aku dengan dia shopping  untuk preparation perkahwinan kami tahun depan..actually, 2 benda je yang nak di cari iaitu kain pasang (nikah) dengan seutas gelang sebagai hantaran daripada bakal suami aku nanti..;-) Lagipun,  barang2 hantaran yang lain sudah selesai di beli sebelum tu..so senang cikit keja kami time tu..huhu!Kami perlu buat preparation cikit2 dari sekarang so that senang di kemudian hari nanti. Keduanya, kami pergi berurusan dengan kak nur (owner butik pengantin) dan photographer kami untuk discuss tentang preparation kami next year. Ketiganya, kami balik kampung (my fiance) kat Batu Pahat, Johor untuk urusan kahwin jugak. Macam nila..kerja kahwin, bukan sekali benda je nak di fikirkan..banyak benda nak di buat. Alhamdulilah..segala2 nya dapat di buat dengan teratur mengikut ape yang aku listkan sebelum tu. Kalau sebelum tu, aku dah ada buat preparation cikit-cikit termasuklah membeli barang-barang hantaran..kebetulan ada sales kt Sogo & Jaya Jusco aritu..aku pun berkesempatan  untuk amik peluang yang ada untuk shopping barang-barang hantaran..bestnya..sebab dapat barang-barang yang di beli atas pilihan aku sendiri & persetujuan kami berdua..lgpun tunang aku jenis tak kisah..yang mana baik untuk kami..bagi die okay je..bestkan???huhuhu..

Sebelum pergi mencari kain pasang, kami singgah ke kedai emas untuk membeli gelang..alhamdulilah rezeki aku dan tunang ku time tu, kedai emas tu ada buat promotion untuk harga emas bagi customer yang ada VIP Gold Card..nasiblah aku ada kad VIP tu so dapatlah harga emas yang murah dari harga emas sekarang. Dalam tempoh seminggu je promosi bagi ahli VIP Card tu..dengan ada kad tu jimat cikit untuk membeli nya, aku bersyukur sangat2.Lagipun..harga emas sekarang bukan murah nilai nya kalau nak di bandingkan dengan harga emas sebelum ni..Sepanjang kami mencari kain pasang untuk nikah nanti @ Jalan Masjid India..kami berkenan dengan 1 kedai tekstil kain yang terkenal dengan panggilan Jakel Masjid India.Lalu..kami pun masuk ke kedai tersebut dan banyak kain serta warna-warna menarik..akhirnya kami decide untuk membeli kain pasang atas pilihan kami berdua iaitu kain satin+lace..dengan warna pilihan aku sendiri grey colour..Walaupun kepenatan masa tu, kepuasan tu ada..dengan harga emas yang kami dapat berpatutan serta diskaun pada harga kain & kualiti memuaskan...usaha tu tidak sia-sia untuk mencari barang-barang ni dalam peringkat awal. So, hanya tinggal barang-barang yang kecil-kecil je untuk kami sempurnkan masa pernikahan & perkahwinan aku nanti seperti kek, coklat, manisan dan sirih junjung. Untuk barang-barang hantaran sahaja dah 85% kami selesaikan. Kalau nak beli semua barang-barang hantaran hari tu, rasanya masa amat mencemburui aku dan tunang aku..Jadi, dari peringkat awal la aku dah bergerak untuk membeli barang sikit demi sedikit..so that menjimat kan lagi masa. Alhamdulilah..everthing goes well & terima kasih juga buat tunang tersayang yang memahami diri ni dalam membantu  mempersiapkan segala urusan perkahwinan kami..All thanks to Allah to helping us 4 everything properly..;-)..okay..rasa nya cukup sampai sini dulu..later on aku sambung lagi cerita dalam wedding part yang seterusnya...


            
signing off ::syaQira

Semakan ::

  • Kain Pasang L/P Satin+Lace (Grey Colour) = Pilihan tekstil dari Gedung Jakel @ Masjid India

              

Tuesday, 3 November 2009

Jalan-Jalan Melaka...30/10-1/11/09


Kalau bercerita pasal jalan-jalan ni memang best di layan..huhu..Sabtu yang lepas, aku dengan opismate aku ke Melaka..Destinasi utama yang kami pergi ke Pengkalan Balak..Perjalanan dari Kuala Lumpur-Melaka yang mengambil masa dalam 2 Jam (tak silap akula) ternyata "happening" dengan berkonvoi 3 buah kereta (termasuk kete comeiiii kuu) huhu! Setibanya kami ke destinasi yang di tuju, kami pun p check in dekat Seraya Pantai Chalet di situ.Yang mana datang berkeluarga ikut keluarga la ye so amik bilik masing-masing...yang berstatus tunang, single & yang sudah available tu 1 bilik sekali..hehehe! Fuhh..bile dah dapat katil dengan econ nye lagiii..rasanya tak nak tinggalkan bilik tu..nak tito je dulu.. huhu!

Dinner untuk malam itu kami pergi ke Umbai..Kalau bercakap pasal Umbai memang terkenal dengan Restoran Terapung Ikan Bakar kat sana..ternyata dinner kami pada malam tu memang cukup meriah dengan pelbagai jenis lauk yang kami order..hehe! Memang syokk abis la makan kat sana..tak rugi..kalau ada rezeki nak je p lagiiii...huhuhu! Bila perut dah kenyang, mula la untuk mengambil sessi bergamba sebelum balik dari Umbai...atleast boleh la di buat kenangan2 dari sana.......Untuk keesokan harinya, kami pun bangun awal untuk bersiap & berkemas untuk check out dari chalet. Selesai sudah, kami picnic di tepi pantai untuk membuat breakfast+BBQ...best betul kalau dah berkelah di tepi pantaiiii.......Sambil itu, aku dengan opismate amik peluang untuk bermandi manda kat pantai..bukan senang kan kalo nak p pantai selalu..time nie la kami kerjakan..hehehehe!! Dah puas mandi manda, ternyata muka kami pun burn..ni gara-gara kalo dah dapat berjemur..macam nila jadinya..apepun, memang enjoyyyy abis..Seterusnya...selepas selesai berkemas untuk meninggalkan Pengkalan Balak...final distination yang kami tuju ke Bandar Hilir Melaka....Di sini kami banyak menghabiskan untuk bergambar di tempat-tempat bersejarah & shopping..huhu! After solat magrib..baru kami bertolak untuk balik ke KL....Alhamdulilah...perjalananan balik kami berjalan dengan lancar..mudah-mudahan lepas ni kalau ada rezeki datang lagi ke Melakaaaaaaa........;-)
===end===

signing off ::syaqira::                                                                        
          
Konvoi



Tempat penginapan kami


Seraya Pantai Chalet


Dinner @ Umbai


Kenangan @ Pengkalan Balak


Jalan-Jalan Bandar


Special Pose..ehehehe!